FREE SHIPPING ON ORDERS OVER € 75,-

Waarom is Fair Wear kleding belangrijk?

Wat is Fair Wear kleding?

Onder Fair Wear kleding verstaan we kleding die onder goede, eerlijke omstandigheden wordt geproduceerd. Mensen moeten onder veilige omstandigheden kunnen werken. Ze moeten hiervoor eerlijke lonen krijgen. Hiervoor zijn een aantal organisaties, die streng beoordelen of een bepaald merk, handelsmaatschappij of fabriek voldoet aan de term 'Fair Wear'. Deze bedrijven krijgen vervolgens een label van de betreffende organisatie. 


Waarom is Fair Wear belangrijk?

Je hoort deze term steeds vaker en het lijkt steeds belangrijker te worden in de kleding industrie, Fair Wear. Maar wat houdt het nou precies in? Kleding wordt vaak gemaakt in landen als Bangladesh, India en China. Hier hebben ze hele andere normen en waarden. Mensen zijn arm, hebben vaak een groot gezin en doen alles om geld te verdienen. De kinderen worden vaak al vroeg ingezet om mee te helpen geld te verdienen. In een kleding fabriek draait alles om tijd en geld. Alles moet zo snel mogelijk en zo productief mogelijk. Als er onverwacht een enorme bestelling binnenkomt MOET deze klaar. Hierdoor werken de fabrieksmedewerker veelal onder barre omstandigheden. Ze wonen met hele grote groepen in kleine ruimtes, mogen tijdens het werk niet naar de wc (want tijd is geld) en moeten in geval van een spoedorder soms wel meer dan 24 uur achter elkaar doorwerken. Het loon dat er tegenover staat is ook niet om naar huis te schrijven, want voor jou zijn er tien anderen. In geval van kinderarbeid zijn het ook nog eens jonge kinderen die onder deze omstandigheden werken.


Ramp in het Rana Plaza - april 2013

De laatste jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor dit probleem. Zeker nadat een ramp gebeurde in een groot gebouw in Bangladesh. Hierin waren winkels, een bank en verschillende textielfabrieken gevestigd. Deze textielfabrieken produceerden kleding voor hele grote namen zoals Primark, Benneton, Mango, Walmart etc. De muren van het gebouw bleken scheuren te vertonen door de trilling die de zware machines veroorzaakten. De bank en winkels sloten direct hun deuren omdat de situatie levensgevaarlijk was. De uitbaters van de textielfabrieken negeerden de waarschuwingen echter en riepen hun personeel op toch te komen werken. In één fabriek werdt zelfs gedreigd met ontslag als mensen niet kwamen opdagen. Op 24 april 2013 sloeg het noodlot toe en stortte het gebouw in. Op dat moment waren er nog meer dan 3000 mensen aan het werk, waaronder veel vrouwen en kinderen. Meer dan 1000 mensen hebben dit niet overleefd. Na deze ramp zijn ontzettend veel demonstraties in het land geweest, maar ook buiten Bangladesh werd druk uitgeoefend. Dit resulteerde uiteindelijk in het 'Bangladesh verdrag'. Vele fabrikanten en ook de grote merken hebben dit verdrag getekend. Een hele mooie belofte zou je denken, maar tot op de dag van vandaag zijn weinig kleding fabrikanten al hun beloftes ook daadwerkelijk nagekomen.


Wat is het Fair Wear Foundation? 

De kleding van Rogue Label heeft een Fair Wear label. De fabrikant is goedgekeurd door de Fair Wear Foundation. Deze Fair Wear organisatie richt zich op 11 landen in Azië, Afrika en Europa. Deze organisatie richt zich op het volgende:
- Geen gedwongen arbeid
-  Geen discriminatie
-  Geen kinderarbeid
-  Werknemers mogen zich aansluiten bij een vakbond
-  Eerlijke lonen
-  Redelijke werktijden
-  Veilige en gezonde werkomstandigheden
-  Legaal arbeidscontract

Het lijken simpele en logische punten, maar dit zijn het helaas niet. En daarom is het van belang dat er een onafhankelijke partij is die deze 'fair wear' kleding productie controleert.


Waarom wij voor Fair Wear gaan

Bij Rogue Label zijn we begin 2017 gestart met de Fair Wear kleding collectie, omdat we dit een erg belangrijk onderwerp vinden. Onze Fair Wear collectie wordt eerlijk geproduceerd in Bangladesh. Naast dat de Fair Wear Foundation de bovengenoemde punten in de gaten houdt, krijgen de werknemers in deze fabriek ook een interne opleiding en is er een anti intimidatie commissie voor vrouwen. Dit laatste vinden we een hele mooie toevoeging. Vrouwen hebben in veel landen nog niet de rechten die mannen hebben en intimidatie is helaas een veelvoorkomend probleem.
Onze Fair Wear kleding is niet alleen eerlijk geproduceerd, maar ook nog eens duurzaam. De producten zijn gemaakt van biologische katoen en er is tijdens het productieproces zo min mogelijk verspilt. 

Neem een kijkje in onze Fair Wear collectie.