FREE SHIPPING ON ORDERS OVER € 75,-

29 Fair Wear merken

Fair Wear 

Je wordt vandaag de dag omver geblazen met woorden als "Sustainability" "Duurzaamheid" en "fair wear" maar wat houden deze woorden nu precies in? Fair wear is kleding die, in tegenstelling tot de massa productie, op ethisch verantwoorde manier gemaakt wordt van duurzame materialen. 

Het productieproces wordt zo ingericht dat het zo min mogelijk schade aan het millieu veroorzaakt. Andere woorden voor fair wear die veelal gebruikt worden zijn: Eerlijke kleding, Duurzame kleding, sustainable fashion, groene kleding of verantwoorde kleding.

fair fashion modemusthaves

29 Fair Wear merken

De tijd dat fair wear gelijk stond aan saai en stoffig, ligt definitief achter ons. Om jullie zoektocht naar fair wear merken makkelijker te maken noemen we hieronder een aantal leuke eerlijke kleding merken voor dames, heren en kinderen.

Fair wear merken voor dames:

Studio Jux Rogue Label MYOMY
Alchemist Armed Angels Fillipa K
Maium MUD Jeans Nudie Jeans
Yunit Rhumaa Fjäll Raven

 

Fair wear merken voor heren:

Armed Angels Afriek Nudie Jeans
Knowledge Cotton Apparel Wunderwerk Langerchen

 

Fair wear merken voor kids: 

Imps & Elfs CarlijnQ Smafolk
Studio Jux Albababy nOeser
Ammehoela Loud + Proud Wäshbaer

 

Rogue Label

fair fashion t-shirt rogue labelIn 2017 introduceerde Rogue Label haar eerste Fair Wear kledinglijn. De kleding is stuk voor stuk gemaakt van hoogwaardige kwaliteit biologisch katoen en is op duurzame- en ethisch verantwoorde manier geproduceerd. De fabriek werkt elke dag naar eco-minimalisme en gender gelijkheid. De Fair Wear lijn van Rogue Label heeft zowel het Oeko-Tex 100 label, als het Oeko-tex 1000 label en het label van de Fair Wear Foundation. Check de Fair Fashion collectie>>>

 

Waarom is fair wear zo belangrijk?

Fair wear is belangrijk om verschillende aspecten. Zo is het belangrijk voor het millieu, maar ook voor de medewerkers van de fabriek én zelfs voor de eindgebruiker van het kledingstuk.

Millieu

Jaarlijks worden miljoenen kilo's kleding geproduceerd waarvan een deel nooit verkocht wordt en gewoon weer vernietigd wordt. Het groeien van alle katoen en het produceren van de textiel kost ontzettend veel water. Van dit water wordt veelal niet optimaal gebruik gemaakt, waardoor er veel verspilt wordt.

Rivieren in Bangladesh staan rood van de verfstoffen, gedumpt door de vele textiel ververijen in het land.

Hieronder een aantal schokkende cijfers op een rijtje:

  • De gemiddelde Nederlander heeft zo'n 173 kledingstukken in de kast liggen, waarvan 1/3 niet gedragen wordt.

  • Jaarlijks wordt 80 miljoen kg aan kleding geproduceerd.

  • In Nederland worden jaarlijks omgerekend 1,2 miljoen kledingstukken rechtstreeks vanuit de winkels vernietigd worden omdat ze niet verkocht zijn.

  • Volgens een recent onderzoek stoot de textielindustrie meer broeikasgassen uit dan de internationale scheepvaart en luchtvaart bij elkaar.

Gezondheid en ethiek

Medewerkers in textielfabrieken werken vaak meer dan 10 uur per dag, 6 dagen per week en onder slechte omstandigheden. Zo mogen sommige medewerkers maar 1 keer per dag naar de wc, of moeten ze tot hun middel in chemische stoffen staan zonder enige vorm van bescherming.

fair fashion - rana plaza disaster
Foto: Bron

Een bekend rampscenario is de ramp in het Rana Plaza in 2013. Het gebouw in Bangladesh, waar onder andere vele textielfabrikanten gevestigd waren, vertoonde scheuren in de muren en werd onveilig verklaard. De bank en winkels die er gevestigd waren sloten direct hun deuren omdat de situatie levensgevaarlijk was. De uitbaters van de textielfabrieken negeerden de waarschuwingen echter en riepen hun personeel op toch te komen werken. In één fabriek werdt zelfs gedreigd met ontslag als mensen niet kwamen opdagen.

Op 24 april 2013 sloeg het noodlot toe en stortte het gebouw in. Op dat moment waren er nog meer dan 3000 mensen aan het werk, waaronder veel vrouwen en kinderen. Meer dan 1000 mensen hebben dit niet overleefd. Na deze ramp zijn ontzettend veel demonstraties in het land geweest, maar ook buiten Bangladesh werd druk uitgeoefend. Dit resulteerde uiteindelijk in het 'Bangladesh verdrag'. Vele fabrikanten en ook de grote merken hebben dit verdrag getekend. Een hele mooie belofte zou je denken, maar tot op de dag van vandaag zijn weinig kleding fabrikanten al hun beloftes ook daadwerkelijk nagekomen.

Wie controleert deze 'fair wear'?

Er zijn meedere onafhankelijke partijen die controleren of er daadwerkelijk sprake is van fair wear. Hieronder benoemen we Oeko-tex, Fair Wear Foundation en GOTS. 

Oeko-tex

fair fashion oeko-texDe STANDARD 100 van OEKO-TEX® is een onafhankelijk test- en certificeringssysteem voor textielproducten. De standaard richt zich op het beperken van het gebruik van schadelijke stoffen in relatie tot de gezondheid van de eindgebruiker. Dit keurmerk zegt je dus niets over eerlijke productie of belasting van het milieu. Als je echt ‘fair fashion’ wilt kopen is alleen dit keurmerk niet genoeg. Maar het is zeker al een verbetering op de 'standaard massa productie'.

fair fashion oeko-tex 1000Oekotex 1000 betekend dat het product milieuvriendelijk en mensvriendelijk geproduceerd is. De mensen die het product hebben gemaakt worden niet blootgesteld aan schadelijke stoffen en werken onder goede en eerlijke arbeidsomstandigheden.

Fair Wear Foundation

fair fashion fair wear foundationFair Wear Foundation is een non-profitorganisatie die samenwerkt met merken, fabrieken, vakbonden, ngo's en soms regeringen om de werkomstandigheden van kledingarbeiders in 11 productielanden in Azië, Europa en Afrika te controleren en te verbeteren. FWF houdt bij welke verbeteringen zijn aangebracht door de bedrijven waarmee ze werken. Zo maken ze zich sterk tegen gedwongen arbeid, discriminatie op de werkvloer, kinderarbeid, eerlijke lonen, eerlijke werktijden, veilige- en gezonde werkomstandigheden en legale contracten.

GOTS

Een kledingmerk of fabrikant kan zich laten certificeren door GOTS. Deze onafhankelijke partij kijkt of alle gebruikte chemische stoffen, zoals kleurstoffen en hulpstoffen, voldoen aan bepaalde milieu- en toxicologische criteria. De keuze van accessoires is eveneens beperkt in overeenstemming met ecologische aspecten. Een functionele afvalwaterbehandelingsinstallatie is verplicht voor elke betrokken natte-verwerkingseenheid en alle verwerkers moeten voldoen aan sociale criteria.

fair fashion store

'Fair wear' of marketing truc?

Steeds vaker zie je bij fashion woorden als 'biologisch katoen' 'eco' en 'duurzaamheid' voorbij komen. Een groeiend aantal winkels en webshops biedt deze fair wear aan en in Nederland hebben we zelfs al een Dutch Sustainable Fashion week. Zijn we dus niet al een heel eind op weg?

Ja, maar deze beweging wordt langzamerhand ook een trend en daardoor ook een marketingtruc. Het is dus goed om zelf op te letten welke certificaten en kledingmerk heeft. Vaak wordt een te rooskleurig en te eenvoudig beeld voorgespiegeld van duurzaamheid binnen de fashion wereld.

Voorbeeld: H&M wil op lange termijn toe naar een productie die helemaal circulair is. Het bedrijf geeft in hun fashion campagne voor gerecycled katoen het volgende aan ‘Meer dan 32.000 ton textiel hebben we ingezameld om het een nieuw leven te geven. Dat is meer stof dan honderd miljoen T-shirts,’ Dit klinkt fantastisch, maar in werkelijkheid kan hier nooit honderd miljoen T-shirts van gemaakt worden.

Zelfs in de "Consious" lijn wordt niet meer dan 20% gerecycled katoen gebruikt. Dit terwijl een bedrijf als H&M in enkele dagen duizend ton kleding produceert. Het bedrijf geeft zelf aan niet meer gerecycled katoen te kunnen gebruiken in hun producten in verband met kwaliteitsverlies.

Bronnen: awareness-fashion, mvo-nederland, rapport Erst & Young